maanantai 17. joulukuuta 2012

Lyhyet jäljet

Tunnustan, että olen suhtautunut ja yhä edelleen suhtaudun liian sinisilmäisesti blogiteksteihin, ihmisten tarinoihin ja kokemuksiin. Ei pitäisi. Netti on paikka, jossa on helppo huijata. Kuvia, sanoja ja koko elämäntarinoita voi kopioida ja väittää omakseen. Tällaiseen tapaukseen törmäsin viime viikolla.

Seuraan melko tiiviisti muutamia hengellisyyteen liittyviä palstoja. Näitä ovat entisten Jehovan todistajien Veljesseura, entisten vanhoillislestadiolaisten Hakomaja sekä samaa yhteisöä peilaava Omat polut, joka tuo esille vanhoillislestadiolaisuuden sisä- ja ulkopiirin tapahtumia. Jokaisella kolmella sivustolla liikkuu nimimerkin turvin ihmisiä, jotka avaavat omaa elämäänsä syvästä negatiivisuudesta vahvaan positiivisuuteen saakka.

Millainen on ihminen, joka kopioi netistä toisen henkilön kirjoittaman tarinan ja muokkaa siitä uuden kertomuksen esittäen sen sitten toisella sivustolla omanaan? Itse kutsuisin tällaista ihmistä poikkeuksellisen törkeäksi, halpamaiseksi, valehtelijaksi ja varkaaksi - identiteettivarkaaksi.
Sen lisäksi, että henkilö tekeytyy toiseksi ihmiseksi, hän saattaa aiheuttaa vahinkoa tarinan alkuperäiselle kirjoittajalle. Nimittäin ne, jotka tuntevat alkuperäisen kirjoittajan ja hänen tarinansa, todennäköisesti luulevat hänen olevan myös uuden version takana yhdistäen kaikki keksityt palaset alkuperäiseen henkilöön.

Tekstivaras tekee hallaa myös sivustolle, jonne hän tarjoaa tekstinsä. Herää kysymys siitä, kuinka luotettava tällainen sivu on informaation lähteenä? Ovatko siellä olevat muutkin "omat kokemukset" osittain tai kaikki keksittyjä? Voinko luottaa kerran huijanneeseen sivustoon?
Tapauksen yhteydessä nousi mieleeni välittömästi myös kirjailija Vettenterä. Tosin hänellä oli tähän tapaukseen verraten "puhtoiset jauhot pussissaan", sillä hän oli sentään keksinyt kaikki henkilöt ja koko tarinansa ihan omasta päästään.Hyvä "Meri", sinä joka "kykenit nauttimaan lapsistasi, vasta kun olit jättänyt vanhoillislestadiolaisen uskosi". Sinut on paljastettu. Vinkiksi sinulle ja kaltaisillesi toisten tekstien ja elämäntarinoiden varastajille annan muutaman neuvon:
a) Älä kopioi kaikkea aivan suoraan. Käytä mielikuvitustasi. Paljastumisen vaara on suuri, jos joku tunnistaa itsensä varastetusta kertomuksesta.
b) Jos kopioit koko tarinan, lue tarkkaan mitä kirjoitit. Aito ihminen ei sekoita omia raskauksiaan ja keskenmenojaan. Oikea äiti kyllä tietää monesko raskaus meni kesken. Tekstivarkaalle tulee helposti virheitä.
c) Muuta lauseita ja lauserakenteita. On koomista löytää useita perättäisiä identttisiä lauseita kahden eri henkilön kirjoituksesta. Vaikka jollekin olisikin tapahtunut aivan samat asiat kaikkine raskauksineen ja keskenmenoineen ja aivan samassa järjestyksessä, ei ole mahdollista että lauseetkin olisivat täsmälleen identtisiä. 

"Meri", en tiedä kuka olet, mutta tunnen alkuperäisen tekstin kirjoittajan. Tekosi oli törkeä häntä kohtaan. Sait Omat polut sivustolla sympatiaa ja sinua kiiteltiin rohkeudestasi ja tekstistäsi. Kolkuttiko omatuntosi silloin? Vai olitko kenties itse myös kiitosten takana? En tiedä, enkä voi enää takiasi luottaa kyseiseen sivustoon.
En tiedä, mitä sinä "Meri" hyödyit tarinan kopioimisesta. Itse sain tempauksestasi pahan mielen, samoin alkuperäinen kirjoittaja, joka on myös yksi tulevan kirjani informanteista. Toivottavasti edes häpeät "Meri", kuka sitten oletkin.

4 kommenttia:

 1. Sain kommentin sähköpostitse. Viestissä moitittiin, ettei tämä juttu avaudu, varsinkaan jos ei tunne kyseistä tapausta. Totta. Tämä taitaa olla tällä kertaa hieman sisäpiirin juttu.

  Yritykseni oli kertoa, että Omat polut sivustolla nimimerkillä Meri kirjoittanut henkilö oli kopioinut toisen henkilön tarinan Hakomajan sivustolta. Tämän jälkeen hän oli muokannut juttua omanlaiseksseen, mutta valitettavasti niin kömpelösti, että jäi tekosestaan kiinni.

  Yritys tuoda esille uskonnollisen yhteisön epäterveistä piirteitä kääntyy itseään vastaan, jos lähdetään keksimään sydäntäriipaisevia tarinoita omasta päästä tai muuntelemaan totuutta.

  En voi laittaa linkkiä kyseiseen Omien polkujen artikkeliin, koska juttu on jo poistettu sivustolta.

  Muutoinkin olen katsellut Omien polkujen tekstejä kriittisemmin silmin. En tiedä, onko vika omassa pääkopassani vai missä, sillä useassa sivustolla olevassa koskettavassa "omakohtaisessa" tarinassa toistuu täsmälleen sama kielioppivirhe.
  Jäin miettimään, kuinka monella kirjoittajalla tämä sama maneeri voikaan esiintyä, vai onko muutaman jutun takana peräti sama kirjoittaja?
  Sama virhe löytyi pariin otteeseen myös "Merin" kirjoituksesta.

  VastaaPoista
 2. Omat polut -sivusto on ollut tunnettu juuri tällaisesta jo jonkin aikaa vanhoillislestadiolaisuudesta netissä aktiivisesti kirjoittavien parissa. Käsittääkseni useiden kirjoittajien tekstejä on lainattu ja muokattu hyvin epäeettisesti.

  VastaaPoista
 3. Terve!

  Tästä muutaman vuoden takaisesta keskustelusta tuli vinkki eräältä kirjoittajakontaktiltamme toimitukseen. Tapaus johon viitattiin, oli valitettava, ja pyydämme anteeksi aiheutunutta mielipahaa!

  Selvitin asiaa silloiselta toimituskunnan vastaavalta. Hakomajan tekstin kirjoittaja oli itse ottanut silloin meihin yhteyttä, ja kirjoitus oli poistettu heti. Toinen vastaava tapaus paljastui, kun ulkopuolinen oli havainnut plagiaatin. Se poistettiin samoin heti, ja lisäksi julkaisimme asiasta tiedotteen blogissa.

  Mikäli jollain, joka lukee tätä, on tiedossa vastaavia tapauksia, arvostamme suuresti että siitä lähetettäisiin tieto toimitukseen meilillä: verkosto at luukku.com.

  Toimitukseen tulee tätä nykyä kuukausittain noin 5-15 kirjoitusta. Julkaisemista odottamassa on tällä hetkellä yli 60 tekstiä jonossa.Tarkistusten ja kuvitusten vuoksi vain kaikkein ajankohtaisimmat kirjoitukset julkaistaan saman tien.

  Toimituskuntamme jäsenet seulovat kirjoituksia ja pyydämme tarvittaessa epäselvissä tapauksissa kirjoittajilta taustatietoja. Tästä huolimatta saattaa valitettavasti tapahtua, että joku on kopioinut tekstiä jostain muualta lähdettä ilmoittamatta.

  Emme hyväksy tekijänoikeuslain loukkaamista ja pyrimme korjaamaan asian. Toki meidän on saatava ensin tieto asiasta.

  Tämä on ongelma, joka tunnetaan muuallakin. Meillä ei ole mahdollisuutta käyttää esim. yliopistojen tapaan tarkistusohjelmia jotka paljastaisivat plagiaatit saman tien. Lukijoiden tiedot ovat tässä arvokas apu.

  Toimituskunta koostuu opiskelevista ja työssäkäyvistä ihmisistä, joiden kesken työt jaetaan sen mukaan miten ihmisten muut aikataulut antavat myöten. Vapaaehtoistyön huomioiden virheitä saattaa sattua, kun foorumin volyymi on tätäkin luokkaa.

  Kaikki tekstit ja kommentit ovat edelleen lämpimästi tervetulleita!

  Ystävällisesti

  Omat Polut –blogin toimitus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Tämä juttu käytiin silloin aikoinaan läpi ja asia on tosiaan teidän kanssanne sovittu.
   Itselleni tilanne opetti sen, että suhtaudun nykyään kaikkiin teksteihin hyvin varauksellisesti. Esimerkiksi kirjamme informanteilta toivoimme kirjeitä omalla nimellä.

   Aina on se vaara, että joku huomionhaluinen persoonallisuus keksii tarinoita omasta päästään tai kopioi toisen tekstejä ja lähettelee niitä ominaan. Tällainen käytös heikentää uskottavuutta ja vie pohjaa niiden ihmisten kokemuksilta, jotka ovat kertoneet kokemuksistaan rehellisesti.

   Jos kirjoittaja ei ole valmis kertomaan omaa nimeään, on syytä miettiä, onko teksti tarpeen julkaista ollenkaan. Luotamus puolin ja toisin on tarpeellista niin tekstin tuottajalle kuin niitä julkaisevalle taholle.

   Poista