perjantai 18. tammikuuta 2013

Hengellisyys ja mielenterveys

Voiko hengellisyys vaarantaa mielenterveyden tai fyysisen terveyden? Miten pitäisi suhtautua uskonnolliseen yhteisöön, joka sitoo jäseniään pelottelemalla ja syyllistämällä? Onko lahkolla tai hengellisellä liikkeellä oikeus päättää jäsenen opiskeluista, puolison valinnasta, vaatetuksesta, lääkityksestä, lasten lukumäärästä, hiusten pituudesta, väristä tai ihokarvoituksen määrästä?
Milloin uskonnollisen yhteisön kontrollointi menee liiallisuuksiin?

Vastaukset yllä oleviin kysymyksiin vaihtelevat sen perusteella, kenelle ne esittää. Tiukimmin jäseniään kontrolloivalle yhteisölle on selvää, että hengellisellä auktoriteetilla on oikeus päättää myös vaatekaapin, lääkekaapin ja hygieniatarvikekaapin sisällöstä.
Miehen parta voi olla pääsylippu taivaaseen tai yksisuuntainen menolippu kadotukseen yhteisön tulkinnasta riippuen. Yksilönvapaudesta ei puhuta.

Epäterve yhteisö hallitsee jäseniään kontrolloimalla jokapäiväistä elämää. Kuri on tiukka eikä siitä lipsuta. Harhapoluille hairahtunut puhutellaan, ojennetaan, neuvotaan tai uhkaillaan takaisin. Katumaton työnnetään ulos riittävän kauas lammaslaumasta ja eristetään, ettei paha tartu.


Suurin osa mielenhallinnassa olevista eri uskonnollisten yhteisöjen jäsenistä sopeutuu rooliinsa. Moni kokee elämänsä helpoksi, kun ei tarvitse ajatella itse mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Kaikki menee hyvin kunhan ei kyseenalaista sääntöjä. Ongelmia ilmenee siinä vaiheessa kun uskaltaa miettiä, miksi noudattaa sellaisia käskyjä ja kieltoja, joille ei löydy raamatullista perustetta.
Jos jäsenelle riittää perusteluksi se, että kuuluakseen laumaan, on tehtävä niin kuin paimen haluaa, hän selviää. Mutta jos hän jatkaa kyselemistään ja haluaa selityksen siitä, miksi paimen kieltää korvakorut, hiusten värjäämisen, teen juomisen, parran kasvattamisen, kainalokarvojen ajamisen, äitienpäivän viettämisen tai pääsiäismunan ostamisen, pohtija voi olla pian aivan huomaamattaan ongelmissa.

Epäterve uskonnollisuus aiheuttaa mielenterveydellisiä ongelmia. Minulle on kerrottu graduni ja aiemman kirjaprojektini yhteydessä jatkuvista hengellisistä painajaisista, ahdistuksista, harhaluuloisuudesta, pelkotiloista, syyllisyydestä, häpeästä, psykooseista ja itsetuhoisista ajatuksista. Uskonnollinen yhteisö voi ladata jäsenensä niin vahvalla pelon tunteella, että itsemurhakin saattaa tuntua helpommalta ratkaisulta kuin elämä yhteisön ulkopuolella.
Moni kokee mahdottomaksi elää hengellisessä ryhmässään eikä kuitenkaan voi irrottautua perheensä takia. Jos yhteisöllä on tapana hylätä entiset jäsenensä, eroaminen voi tuntua kuolemaakin pahemmalta vaihtoehdolta.

Edellisessä tekstissäni kerroin vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvästä kirjaprojektista. Nyt on tarkoitus astua muutama askel syvemmälle hengellisen väkivallan aiheeseen toisellakin alueella. Olen aloittamassa vl-liikkeeseen liittyvän kirjan ohella laajempaa kirjoitus- ja tutkimusprojektia myös hengellisyyteen liittyvistä mielenterveysongelmista. Sain haastattelukysymykset valmiiksi alkuviikosta.
Jos sinua kiinnostaa tulla mukaan tähän toiseen projektiini, ota yhteyttä sähköpostitse ruoho.aila(ät)gmail.com. Lähetän kysymykset katsottavaksi. Vastaavasti kuin vl-projektissani, et sitoudu mihinkään vaikka lähetän kysymykset. Voit ottaa yhteyttä myös anonyymisti.   

5 kommenttia:

 1. Kysymys on tärkeä ja ajankohtainen. Olet oikealla asialla liikkeellä! Autoritaarisissa uskonnollisissa yhteisöissä on ilmeisen paljon tarvetta kritiikkiin. Kaikki eivät enää siedä väkivaltaa ja painostamista. Heikoimmat eivät sitä kestä, vaan voivat huonosti, sairastuvat, tekevät itsemurhia. Jenkeissä jossa tietysti on uskontoja joka lähtöön, on myös tarjolla sekä vapaaehtoisvoimin kehiteltyjä tukiverkostoja että kaupallisia terapiapalveluja, jotka tarjoavat apua ihmisille. Akateemisen tutkimuksen piirissä kiinnostus näihin kysymyksiin on muuten selvästi nousussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Itse olen sitä mieltä, että uskonnollinen yhteisö on vielä suhteellisen terve, jos se sallii omaan toimintaansa ja auktoriteettihenkilöihinsä kohdistetun kritiikin. Epäkohtien tunnustaminen on tie muutokseen ja parempaan huomiseen.

   Poista
 2. Hmm. Hyvä että löytyy tutkijoita joita aihe kiinnostaa. Olisi mukava saada tulevaisuudessa tietoa korrealaatiosta esim. sille lisääkö uskonnollisen yhteisön moraalinvanteen tiukkuus mielenterveysongelmia. Ja löytää lopulta syy-yhteyksiä näiden ilmiöiden välille, jos niitä on löytyäkseen. Minulla on subjektiivisena kokemuksena se että uskonnolissävytteinen perhetaustani loi puitteet sille että geneettisen alttiuden myötä periytynyt skitsofrenia puhkesi, luulen että näin tapahtui armeijan käynnin keskeydyttyä kun sivari alkoi ja itsenäistyin kotoa pois. Ns. kärsimyksenmalja täyttyi.

  Minä voisin osallistua tutkimukseen. Aluksi annan yhteystietoni vain anonyymisti sekä prepaid liittymäni numeron. Hyvää matkaa kontekstin mukaisen tutkimuksen tiellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Jo nyt (gradun ja ensimmäisen yleisesti hengellistä väkivaltaa käsittelevän kirjani perusteella) vaikuttaa siltä, että voimakas pitkään jatkuva pelottelu ja syyllistäminen saavat laukaista mielenterveydellisiä ongelmia.
   Myös asiat, joihin jäsenten pelot kohdistuvat, kumpuavat melkoisen tarkasti yhteisöjen oppirakennelmista.

   Itse uskon, että terve hengellisyys tuo muassaan paljon hyvää. Toisaalta ahdas kontrolloiva oppi, joka ei anna jäsenelle ajattelun, tunteiden ja omantunnon vapautta, voi olla psyykelle vaarallinen.

   Näihin mietteisiin olisi tarkoitus hakea tukea lähdekirjallisuudesta ja informanttien lähettämästä materiaalista. Tulevaisuudessa sitten näkee, onko aiheessa ainesta jopa jatkotutkimukselle yliopiston suunnassa.

   Poista
 3. On ilo vastata tähän kommetiin hyvällä rakauden tunteila ja sanoa että Jumala on rakkaus ja hän on hänen sanansa sanoo ,että meidän tulee rakastaa Jumalaa ja lähimmäistä ,niinkuin itseämme ja tähän perustuu koko raamatun juuret ja toivo kärsiville lähimmäislle.jesu ei tullut tuomitsemaan maailmaa vaan pelastamaan ja tuomaan terveyden takaisin symnin raatelemaan ihmiskuntaan ja synnin seurauksena on myös monet mielen terveydelliset vammat ja viha ja tuomion mieli lähimäist kohtaan .Se joka ei rakasta ei ole nähnyt Jumalaa ja eikä ole Jumalan suosiossa kiitos ja siunausta,keijo

  VastaaPoista