tiistai 22. tammikuuta 2013

Informantiksi kirjaan?


Hei, Ensimmäinen hengellisen väkivallan aihetta käsittelevä kirjani Päästä meidät pelosta on vihdoin ilmestymässä. Työ on ollut mielenkiintoista mutta raskasta. Kirjaprojektiin on kulunut yli kaksinkertaisesti se aika, johon olin varautunut. Kustantaja on kertaalleen vaihtunut. Aikataulut eivät ole pitäneet. Välillä on menty jopa reippaasti taaksepäin.

Vahingosta viisastuneena olen aloittanut nyt kaksi uutta erillistä kirjaprojektia. Kumpikin on aiheena niin laaja, ettei niitä kannata yrittää sovittaa samojen kansien sisäpuolelle. Teemat sivuavat kuitenkin sen verran toisiaan, että esimerkiksi lähdekirjallisuudesta voi hakea taustoitusta kumpaankin aiheeseen samanaikaisesti. Ja jos toinen projekti jumittuu puoleksi vuodeksi, niin toista projektia pystyy todennäköisesti saamaan sillä aikaa eteenpäin.

Tekeillä olevien kirjojen aiheina ovat:

- Vanhoillislestadiolaiset suurperheet, liikkeen ehkäisypolitiikka ja perheiden hyvinvointi

- Hengellisyys ja mielenterveys (pelot, syyllisyys, masennus, unettomuus, ahdistuneisuus, harhaluulot, psykoosit, itsetuhoisuus, itsemurhat)

Kumpaankin kirjaan etsitään nyt informantteja. Kysymykset ovat valmiina ja lähetän ne kiinnostuneille sähköpostissa. Kysymysten pyytäminen ei velvoita mihinkään. Ensimmäisen yhteydenoton voi tehdä myös nimettömänä. Niiltä informanteilta, jotka haluavat tulla kirjaan mukaan edellytän henkilöllisyyden kertomista minulle. Kirjoissa henkilöt esiintyvät nimimerkeillä, niin ettei kenelläkään muulla kuin kyseisellä henkilöllä itsellään ole mahdollisuutta tunnistaa tekstiä. Jokaisella on myös oikeus tarkistaa omat tekstinsä ennen kirjan valmistumista.
Vastausaikaa on maalis- huhtikuulle projektista riippuen.
Vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvässä kirjassa on mukana myös toinen tekijä, joka on itsekin suurperheen äiti ja entinen liikkeen jäsen. Informanttien henkilötiedot pysyvät kuitenkin vain minun koneellani ja tiedossani.

Hengellisyys ja mielenterveys voi projektina laajeta suunnitellusta. Jos niin käy, eräs vaihtoehto on, että pyrin jatkamaan myös teologian opintojani. Toivon, että kakkosaiheesta kiinnostuneet informantit suostuisivat haastattelukirjeidensä käyttöön myös mahdollisessa jatkotutkimuksessa. Myös siinä tapauksessa henkilötiedot tulevat pysymään luottamuksellisina ja vain minun tiedossani.

Jos olet kiinnostunut yllä olevista aiheista ja haluat osallistua informanttina, ota yhteyttä. Yhteyden saat helpoimmin sähköpostitse osoitteesta: ruoho.aila(ät)gmail.com 
Projekteista löytyy hieman lisätietoa myös aiemmista blogiteksteistäni.

yst.terv.
Aila Ruoho

5 kommenttia:

 1. Täytyy laittaa ostoslistalle. Tuli tästä mieleen, että muistan katselleeni Aikamedian katalogista viime vuonna jotain hengellisestä väkivallasta kertovaa kirjaa, mutta en löytänyt sitä enää jälkeenpäin -- ettei vain olisi ollut sinun teoksesi? ;)

  VastaaPoista
 2. Sama käsikirjoitus oli vuosi sitten Aikamedialla ja kirjan oli tarkoitus ilmestyä viime keväänä. Vaikka olin karsinut tekstistä pois jo noin neljäsosan, olisi karsintaa pitänyt edelleen jatkaa. En kuitenkaan halunnut leikata käsikirjoituksesta pois koko sen kärkeä. Niinpä päädyimme purkamaan sopimuksen yhteisymmärryksessä kirjaimellisesti ihan viime metreillä.

  Lähdin sitten etsimään ei-hengellistä kustantamoa. Nemo oli kiinnostunut julkaisemaan kirjan ja tein heidän kanssaan sopimuksen kesällä. Lisäsin aiemmin poistetut osat käsikirjoitukseen ja kirja ilmestyy nyt suurinpiirtein siinä muodossa jossa se oli alunperinkin ollut.

  Aikataulu on venynyt, mutta toisaalta minusta on parempi saada julki ehjä kokonaisuus joka sanoo asiat suoraan ja kaunistelematta toisin kuin karsittu positiivinen versio olisi toiminut.

  VastaaPoista
 3. Käsittääkseni Aikamedian linja on vähän tiukentunut viimeaikoina. Kuitenkin hienoa, että saat kirjan ulos sellaisena, että olet siihen itse tyytyväinen. Onnea siis! =)

  VastaaPoista
 4. Tutkimusaiheesi ovat todella tärkeitä ja samalla sellaisia ettei niitä ole varmaankaan uskovaisten sisäpuolisesta näkökulmasta tutkittu ennemmin. Aiheet ovat myös suurta yleisöäkin kiinnostavia. Olen vähän miettinyt tuota että ilmoitautuisin informantiksi.

  Sitä ennen haluaisin vähän lisätietoja. Mikä taho esimerkiksi on tutkimustyösi rahoittaja? Toiseksi, valvooko kukaan tai mikään taho tutkimustyösi laadukkuutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Työlläni ja kirjoillani ei ole rahoittajia. Tähän mennessä en ole vielä saanut senttiäkään runsaan parin vuoden työrupeamasta tulevan kirjani kanssa. Kustantajan kanssa sovitun normaalin kustannussopimukseen liittyvän ennakon saan maaliskuussa.

   Kuluvana vuonna olen hakenut apurahoja tuleviin projekteihin niiltä tahoilta, jotka myöntävät apurahoja tietokirjallisuuden hankkeisiin.

   Koska kyse on tällä hetkellä vain tietokirjojen kirjoittamisesta, mikään virallinen taho ei valvo niitä. Jos aineiston perusteella (hengellisyys ja mielenterveys) näyttää aiheelliselta hakeutua (pyrkiä) myös jatko-opiskelijaksi, niin silloin suuntana on Helsingin yliopisto, jossa valmistuin teologian maisteriksi joulukuussa 2010.

   Poista