lauantai 23. helmikuuta 2013

Ehdollista törkeästä hyväksikäytöstä

Luin aamun lehdestä uutisen, jonka lyhensin tähän: "HS. 23.2.2013. Eteläsavolainen 66-vuotias mies sai kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja 90 päivää yhdyskuntapalvelua syyllistyttyään alle 10-vuotiaan sukulaistyttönsä törkeään hyväksikäyttöön. Rikokset tapahtuivat vuosina 2010-2011. Tuomio on ehdollinen, koska miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa."
 
Ihmettelen. Mikä minussa on vikana, kun oikeustajuni ja omantuntoni sanoo, että kyseisessä tuomiossa on jotain todella pahasti pielessä? Aikuinen, seitsemääkymmentä lähestyvä mies hyväksikäyttää toistuvasti törkeästi alle kymmenvuotiasta sukulaistyttöään saaden tuomioksi vain ehdollista ja yhdyskuntapalvelua. Onko pienen lapsen henkinen ja fyysinen kärsimys vähäisempää vain sen takia, ettei mies ole syyllistynyt aiemmin vastaavaan tai jäänyt kiinni mahdollisista aiemmista teoistaan?

Jutussa ei mainita minkäänlaisia korvauksia lapselle. Onko tyttö oikeutettu saamaan hyvitystä teon tekijältä? Mitä järkeä on kohdistaa korvaukset yhdyskuntapalveluun? Voisiko joku oikeusoppinut valaista minulle sitä, millaisen signaalin lapsista kiinnostuneet häiriöiset saavat, jos ensikertalainen selviää ehdollisella tuomiolla? Eivätkö tällaiset tuomiot houkuttele syyllistymään pedofiliaan? Ironisesti kääntäen tuomion antaneiden mainos voisi olla: ”Kevättarjous, ensimmäisestä törkeästä hyväksikäytöstä vain ehdollista.”


Kyllä seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, pahoinpitely, tappo ja murha ovat aivan yhtä pahoja joka kerta riippumatta siitä onko tekijä ensikertalainen vai onko hänellä aiempi rikostausta. Oma moraalintajuni puskee esiin pikemminkin sellaista ajatusta, että "piintyneen" pedofiilin käsiin joutuminen voisi olla jopa hitusen helpottavampi kokemus ja vähemmän traumatisoiva, kuin kokea sama oman isoisän, sedän tai enon tekemänä. Tuntematonta ei tarvitse kohdata sukujuhlissa ja hänet on helpompi pyyhkiä alitajunnastaan kuin vaikkapa omaa pappaa tai ukkia.  

Jokainen aikuinen 66-vuotias mies tietää, ettei pieniä lapsia saa raiskata eikä hyväksikäyttää. Rikoksista tulisi saada rangaistus joka vastaa teon pahuutta. Pienen tytön tunne-elämän tasapaino, myöhemmin heräävä seksuaalisuus, luottamus ja turvallisuus ovat mennyttä kenties koko loppuelämäksi.

2 kommenttia:

  1. Nämä "tuomiot" ovat usein kyllä ihan käsittämättömiä.Ei vain voi ymmärtää.

    VastaaPoista