perjantai 19. huhtikuuta 2013

Luojan luoma naama?

Evoluutiokeskustelujen lomassa jään toisinaan pohtimaan kummallisiakin asioita, joille en keksi selityksiä evoluution puolelta. Vastaavasti Luojan olemassaololla samaisen asiat ovat helposti ymmärrettävissä tai no ... ainakin omassa päässäni.

Yksi näistä on luonnon kauneus. Tänään ajattelin pohtia hieman eläinten kauneutta. Riippuu tietysti paljon henkilöstä, mitä eläintä kukin pitää kauniina. Monen mielestä hevoset ovat upeita ilmestyksiä. Tunnen myös vannoutuneita koirafaneja ja ystävissäni on kissoihin kiintyneitä. Omia suosikkieläimiäni ovat jyrsijät. Kodissani on asunut marsuja, hamstereita, gerbiilejä ja kääpiöhamsteri. Toki pidän koirista ja kissoistakin, mutta erityisesti jyrsijät näyttävät minun silmissäni tosi söppänöiltä.

Miten eläinten kauneus ja rumuus liittyy luomisen ja evoluution vastakkainasetteluun? Voisin jatkaa toisella kysymyksellä. Oletko koskaan pohtinut skifileffojen ns. hirviöitä ja örkkejä? Mistä ne saavat muotonsa ja ilmeensä? Lähes poikkeuksetta ne muistuttavat jotain hyönteistä.
Tästä pääsen kätevästi aasinsillalla asian ytimeen. Eli siihen, että mitetitkö joskus, miksi hyönteiset, kaikki tosi pienet eläimet, pimeässä lentävät lepakot tai merien syvyyksissä asuvat ovat niin "rumia" tai naamaltaan pelottavan näköisiä?

Ajattele, mitä tuntuisi jos kärpäsen näköisiä olioita kävelisi metsässä vastaan kissan kokoisina? Tai vastaavasti, jos luonto on kehittynyt evoluution kautta, miksi ei ole olemassa ainuttakaan kärpäsen kokoista eläintä, jolla olisi tavallisen ihmisen mielestä suloinen naamavärkki?
Ikään kuin "evoluutio" olisi halunnut ilahduttaa ihmistä, ainutta luontokappaletta, joka osaa nauttia kauneudesta.

Minun on helppo ymmärtää tämän "ongelman" loogisuus Luojan työnä ja Raamatun selityksellä. Luotuaan maailman Jumala totesi kaiken olevan hyvää. Tästä pidän itse osoituksena juuri sitä, että jos naama on ruma, niin se on niin pieni, ettei ihminen kykene sen rumuutta pelästymään. Se on tosi hyvä juttu.   :-)

4 kommenttia:

 1. Juttusi perustelut kompastuvat siihen, että et kysy, miten ihmislajin mieltymykset ovat pohjimmiltaan syntyneet. Eri kulttuureissa pidetään kauniina pitkälti samantyyppisiä ihmisiä ja maisemia. Eläimiin suhtautumisessa on sen sijaan paljon erila, riippuen kunkin ihmisyhteisön riippuvuudesta ympäristöstään. ympäristö on muovannut meitä ja myuös sitä mitä pidetään hyvänä ja toivottavana. Ennen kaikkea ravinnon saanti. Jos kärpäset ovat ruokaasi, pidät kärpäsiä kauniina. Euroopassa ei juuri nautita koirien lihasta, mutta on kulttuureja joissa on tavallista valmistaa koiraa päivälliseksi.

  Maiseman kauneuden osalta on vertailevalla tutkimuksella selvitetty, että kaikkialla ihmisten mielestä sellainen maisema on kaunein, jossa on vehmasta puustoa, kimmeltävää vettä ja sopivasti aukeaa ja pusikkoa joka tarjoaa suojaa vihollisilta. Vesi merktisee tietenkin selviytymistä, ruokaa ja juomaa.

  Ja mikä onkaan suomalaisen ideaali asuinkpaikka: lähellä kaupunkia, järven rannalla, luonnon rauhassa...

  Darwin opettaa meitä tässäkin enemmän ja tuloksellisemmin kuin hihasta tempaistut lapsekkaat ennakkoluulot. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Kiitos viestistäsi. Minusta kärpäset ja perhoset ovat eläiminä kauniin näköisiä (vaikka en syö niitä) jos puhutaan eläimestä kokonaisuutena. Mutta jos pääsee katsomaan läheltä kärpäsen tai perhosen naamaa, niin niitä en sanoisi kovinkaan söpöiksi, päinvastoin. :)

   Oletko huomannut, että useissa kauhuleffoissa hirviöiden päät muistuttavat hyönteisten naamoja? Oletusarvo on siis, että niitä pidetään rumina ja pelottavina.
   Tai sitten vastaavia "hihasta tempaistuja lapsekkaita ennakkoluuloja" kuin minulla on, löytyy myös elokuvien käsikirjoittajilta. :)

   Hyvää kesää!

   Poista
  2. Hei!

   "Hihasta tempaistuja lapsekkaita ennakkoluuloja" on sekä sinulla että elokuvakäsikirjoittajilla, koska edustatte molemmat nisäkäslajia nimeltä Homo sapiens.

   Ihmiset pitävät sympaattisina sellaisia eläimiä, jotka muistuttavat meitä itseämme (yleensä nisäkkäitä), sillä niillä on samankaltaisia ulkoisia piirteitä ja sosiaalista käyttäytymistä, johon voimme samaistua (esim. koira). Mitä kauemmas "meidänkaltaisuudestamme" mennään, sitä vähemmän söpöinä eläimiä yleisesti pidetään. Sama pätee muuten moniin muihinkin asioihin. Outo ja vieras koetaan pelottavana. (No, joidenkin mielestä vaikkapa ihmisapina voi olla vähän pelottava, koska muistuttaa meitä niin ihmeellisen paljon... ja se taas ehkä johtaa ajatukset johonkin, mitä ei haluta itselle myöntää.)

   Evoluution vastustajien kompastuskivenä on se, etteivät he kykene tieteellisen sivistyksen puutteen ja lukkiutuneen näkökulmansa vuoksi käsittämään ihmistä eläinlajina, jolla on oma lajinmukainen käyttäytymisensä ja sen tuomat rajoitukset. Maailma selittyy sitä uskonnollisesti selittävälle valitettavan ihmiskeskeisenä (itsekeskeisenä?), aitoa yritystä hahmottaa sitä muiden lajien silmin ei ole. Tällainen ajattelu edellyttää tosiasioiden kieltämistä ja lapsenomaista pakoa älyllisesti vastuullisesta omasta ajattelusta.

   Ajatusleikkinä:
   Jos olisimme evoluution myötä kehittyneitä toisenlaisia, yhtä monimutkaisia kognitiivisia kykyjä omaavan lajin edustajia - esimerkiksi älykkäitä liskoja - myös käsityksemme "söpöstä" olisi epäilemättä varsin toisenlainen.

   Mielenkiintoista, että Jumala olisi pohtinut ja suunnitellut sitä, ettei ihmisten tarvitsisi nähdä läheltä hyönteisten "rumia" naamoja, mutta kuitenkin tehnyt suunnittelussaan huikeita mokia ja kummallisuuksia monessa muussa asiassa - kummallisuuksia, jotka evoluutioteoria selittää aukottomasti, kuten nyt vaikka selkärangan ja polvien rakenne, jotka eivät sovellu kovin hyvin kahdella raajalla kävelevälle eläimelle, umpisuoli ym ym ym...

   Sana "teoria" muuten merkitsee eri asioita tieteessä ja arkikielessä, josta monet evoluutioteorian vastustajat saavat vettä myllyynsä (jälleen, johtuen tietämättömyydestä tai kyvyttömyydestä kohdata vastaantulevaa tietoa). Tieteessä teoria on laajasti ja yleisesti todeksi hyväksytty, todellisuutta parhaiten selittävä järjestelmä. Arkikielessä sanaa "teoria" taas käytetään kuvaamaan sitä, mitä tieteessä nimitetään "hypoteesiksi", eli oletukseksi, joka vielä vaatii testaamista ja todentamista.

   Evoluutioteorian korvaaminen "älykkään suunnittelun teorialla" on yhtä älytöntä, kuin painvoimateorian korvaaminen "älykkään putoamisen teorialla".

   Teoriat tietenkin elävät ja kehittyvät aikansa mukana, kuten Darwinin evoluutioteoriakin on tehnyt. Perusperiaatteet ovat silti säilyneet samana, teoria on lähinnä laajentunut ja tarkentunut ja jotkin painotukset ovat muuttuneet. Kaikki havainnot luonnosta ja biologiasta sopivat yhteen evoluutioteorian kanssa. "Nothing in biology makes sense except in the light of evolution."

   Kreationismi taas on USAssa syntynyt nuori, uskonnollinen pseudotieteellinen liike, jonka tarkoituksena on hämätä ns. "taviksia", jotka biologiasta eivät juuri ymmärrä. Taustalla on rahakkaita uskonnollisia järjestöjä, ja luonteeltaan kreatonismi on tarkoitushakuista vääristelyä ja humpuukia parhaimmillaankin. On huolestuttavaa ja surullista, jos tällainen ignoranssi ja valetieto pääsee saastuttamaan ihmisten ajattelua yhtään enempää. Uskonto itsessään ei liene sinänsä lähtökohtaisesti negatiivinen asia, yksilön elämään sillä voi olla parhaimmillaan runsaasti hyviä vaikutuksia. Mutta pulassa tällä planeetalla tullaan muuten tulevaisuudessa olemaan, jos biologinen ymmärryksemme on sitä tasoa, että maailma on 6000v vanha, lajit muuttumattomia ja ihminen luomakunnan kruunu...

   Poista
  3. Hei,

   Kiitos viestistäsi ja olen pahoillani, että vastaukseni on viivästynyt näin paljon. "Raapaisut" ovat olleet kesällä hyvin hyvin hitaita, mutta yritän parantaa tapani.

   Selvennykseksi postaukseeni vielä se, että minusta perhoset, toukat ja monet muut hyonteiset ovat todella kauniita. Kyse oli vain niiden naamoista, ei eläimistä kokonaisuuksina.

   Usko on uskoa, evoluutioteoria on teoriaa. Minulle evoluutioteoriaan uskominen vaatisi huomattavasti paljon enemmän uskoa kuin Jumalaan ja luomiseen uskominen. :)

   Poista