keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Vaitiolo vai velvollisuus?

Edellisestä blogipostauksestani ei ennättänyt kulua kuin pari päivää, kun vanhoillislestadiolaisuus ilmestyi jälleen kerran otsikoihin. Tällä kertaa Helsingin Sanomat tuo julki tapauksen, jossa vanhoillislestadiolaisen liikkeen johtohenkilöt olivat pyytäneet yhteisöön kuuluvalta tutulta poliisilta apua arkaluontoisten asioiden selvittämiseen.
Joku saattaa nyt kysyä, mikä asiasta tekee ongelman? Eikö poliisin työtä olekaan selvitellä epäluotettaviksi epäiltyjen henkilöiden toimia?

On toki, mutta tällaisten asioiden tulee kulkea virallisia polkuja pitkin. Jos naapurissasi asuu tuttu poliisi tai satut tuntemaan läheisesti oman poliisilaitoksen korkeita virkamiehiä, se ei suinkaan tarkoita sitä, että voisit kääntyä yksityisasioissasi kuten esimerkiksi kahvipöytäkeskustelussa tai virkkauspiirin kevätjuhlassa heidän puoleensa vain udellaksesi kanssaihmisten elämää. Vaikka poliisi olisi oma puolisosi, hän ei saa urkkia kenenkään puolitutun tekemisiä epävirallisesti. Ei saa, vaikka olisit vakuuttunut siitä että joku uusi tuttavasi on a) entinen sarjamurhaaja ja katselee sinuakin murhaavasti, b) tuomittu pedofiili joka vaanii lapsiasi, tai c) ulkomaalainen mies, joka väittää tavanneensa tasavallan presidentin ja Hillary Clintonin.

Kohdan c kuvaama pulma oli Helsingin Sanomien mukaan yksi peruste sille, että vanhoillislestadiolaiset halusivat tutkia miehen taustan poliisia apunaan käyttäen. Lisäksi lestadiolaisessa liikkeessä oli ollut "huolta ja sairastumisia" tämän samaisen ulkomaalaisen henkilön takia. Virkarikkeestä epäillyn poliisin kertoman mukaan joku asiantuntija olisi voinut olla jopa sitä mieltä, että kyseisen rauhanyhdistyksen (seurakunnan) "porukka oli psykoosissa" tämän huijarin takia.

Mitä tästä opimme? Opimme sen, että hengellinen, tai mikään muukaan, yhteisö ei saa  käyttää viranhaltijoina toimivia omia jäseniään muiden yhteisönsä jäsenten tietojen urkintaan. Ei saa, vaikka tilanne olisi kuinka houkutteleva tahansa. Moni poliisi narahti joku aika sitten, kun oli omaa uteliaisuuttaan tyydyttääkseen katsellut ilman asianmukaista lupaa Mika Myllylän kuolemaa käsitteleviä papereita.

Olipa kyse sitten mielenkiintoisesta julkkiksesta tai mielenterveysongelmaisesta patologisesta valehtelijasta, tilanne on sama. Virkamies ei saa mennä tonkimaan kenenkään yksityisiä tietoja huvikseen omin luvin.
Myös apteekin työntekijällä on vaitiolovelvollisuus ... eiku, eiku, mitäs lääkettä se naapuri eilen osti?
Olen kuullut huhuja myös muunlaisesta urkinnasta. Joissain hengellisessä yhteisössä saatetaan jopa neuvoa, että vaitiolovelvollisuuden voi rikkoa, jos uskonsisar tai -veli tekee vakavan synnin.

Alla on poiminta hoitajaksi esittäytyneen kirjoittamasta viestistä Veljesseuran keskustelupalstalta:
 "Mitä jos näen työssäni hoitsuna jonkun uskonveljeni/-siskoni sängyssään veripussi vierellä, eli siis hän ottaa verta kertomatta asiasta tietenkään kellekään.
Raamatun sääntöjen mukaan minun kuuluisi ilmoittaa siitä vanhimmistolle, koska muuten tulen osalliseksi hänen synteihinsä. Mutta silloin rikon vaitiololupaustani ammattini puolesta ja joudun siitä edesvastuuseen ja menetän oikeuteni harjoittaa ammattiani."

Oikea vastaus on tietysti, ettei vaitiololupausta tule rikkoa. Pelote on kuitenkin kova. Kukapa haluaisi ottaa päälleen toisen tekemän synnin, josta yhteisön mukaan Jumalan langettama rangaistus on ikuinen tuho? Vastaavan ongelman edessä voi olla vanhoillislestadiolainen terveydenhuoltoalan henkilökuntaan kuuluva, tai vaikkapa apteekissa työskentelevä ihminen, joka huomaa, että uskonsisarelle on kirjoitettu e-pilleriresepti.

Kaikesta huolimatta tulee muistaa ja kirkkaasti järjellään tiedostaa: Henkilöllä, jolla on vaitiolovelvollisuus on velvollisuus olla vaiti. Laki pätee niin uskottomiin kuin uskovaisiin, tänään ja huomenna.

4 kommenttia:

 1. Hauskaa, bloggasin vähän saman asian tiimoilta viimeksi, tosin aiheena oli Sini Saarela ja helluntailainen suhde lakiin: http://helluntailainen.blogspot.fi/2014/01/sini-saarela-ja-helluntailainen-suhde.html

  Ehkä teologiseksi pähkinäksi jää tässä kuten muissakin esimerkeissä, mikä on se raja, jonka yli pitää mennä, jotta olisi toteltava enemmän Jumalaa kun Suomen lakia? Vaikka tämä tuntuisi tässä vaiheessa separatistis-fanaattiselta hurjistelulta, se on uskonyhteisölle melko konkreettinen asia: onko se sitten vaitiolovelvollisuus, aseeseen tarttuminen (kovin konkreettista viime sodan aikana), Raamattujen salakuljetuskielto vai joku muu raja. Räsäsen kohupuhe on siinä mielessä edelleen ajankohtainen. Onneksi en itse ole tilanteessa, jossa joutuisin rajan määrittelemään jollekin uskonyhteisölle; siinä saattaisi tulla muutama valvottu yö, kun systeemin pitäisi olla johdonmukainen Natsi-Saksassa, Pohjois-Koreassa ja Keski-Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Kiitos viestistäsi. Pohdin mainitsemasi teologista pähkinää. Näkisin, että tällaisissa tapauksissa tulisi noudattaa ohjetta jossa sanotaan, ettei tule tehdä kenellekään sellaista, mitä ei haluaisi itselleen tehtävän.

   Kuinka moni toisten tietoja urkkivista haluaisi, että hänen omia henkilökohtaisia potilastietojaan mentäisiin katsomaan ja niistä kerrottaisiin muille? Moniko toivoo, omien ongelmiensa tulevan yleiseksi juorunaiheeksi omassa seurakunnassa tai uskonyhteisössä?

   Raamattujen salakuljettaminen tai evankeliointi maassa, jossa se on kielletty, on mielestäni eri asia. Lain rikkominen, silloin kun tarkoituksena on tehdä jollekin hyvää, vaikkapa pelastaa henki, on eri asia kuin rikkoa laki, jotta voi aiheuttaa jollekin pahaa psyykkisesti, fyysisesti tai taloudellisesti (Sini Saarelan tapaus).

   Väittäisin, että tällaisissa vaitiolovelvollisuusrikkeissä käy todennäköisesti niin kuin oletettavissa on. Urkkija ei pysty pitämään suutaan kiinni ja liikkelle lähtee enemmän tai vähemmän todenperäisiä juoruja. Hyvät aikeet kääntyvät itseään vastaan.

   Säännöt ja lait on tehty suojaamaan yksityisyyttä ja jos ihminen on vakaumuksellinen kristitty, hän todennäköisesti pyrkii toimimaan kaikissa teoissaan lain puitteissa. Myös silloin kun olettaa uskonsisarensa tai -veljensä tekevän syntiä.

   Poista
 2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, asiallinen ja informatiivinen teksti. Osasit kuvata tapauksen merkityksen ja "opetukset" kristallinkirkkaasti ja tarpeettomasti skandalisoimatta. Mielestäni paremmin kuin muutamissa lehdissä on asiaa käsitelty.

  Hyvää jatkoa blogillesi.

  terveisin Omat Polut blogin viikonloppupäivystäjä

  VastaaPoista