perjantai 21. kesäkuuta 2019

Konventti, mikä se on?

Jehovan todistajat eivät saa juhlistaa tai viettää perinteistä juhannusta. Niinpä juhannuksen aika onkin heidän yhteisössään mitä parhain viikonloppu viettää omaa kesäjuhlaa. Näitä suuria tuhansien ihmisten kokoontumisia kutsutaan konventeiksi. Osallistuminen on vapaaehtoista, mutta todellisuudessa vapaaehtoisuus on kuin veteen piirretty viiva.

Eroavatko konventit muiden uskonnollisten yhteisöjen kesäjuhlista? Miten? Olennaista on velvoite osallistua kokoaikaisesti, painotus herkeämättömään tarkkaavaisuuteen, ulkonäkökoodit sekä esimerkillisen käytöksen vaaliminen ja tarkat ohjeet.

Poimin alle muutamia lainauksia (värillinen teksti) kirjastani Vartiotornin varjossa, Toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta, luvusta Konventit - haluamme olla läsnä!
Aiemmin suurimmat konventit olivat nelipäiväisiä, mutta nykyään kesän pääkonventti on kutistunut kolmipäiväiseksi. Ennen tilaisuuksissa oli puheita ja näytelmiä. Nykyään suuri osa materiaaleista tulee tallenteina, jotka esitetään maailmalaajuisesti ja löytyvät myös netistä.

Vaikka konventit ovat useamman päivän mittaisia, jokaisena päivänä tulisi olla paikalla. Ansiotyö ei saa olla este. Jos ei saa vapaata, voi käyttää lomapäiviä: "Kenenkään ei pitäisi jättää mitään konventin ohjelmaa väliin. Olisi virheellistä päätellä, että joku päivä tai edes osa päivästä olisi vähemmän tärkeä kuin muut. Kaikki neljä päivää tulisi käsittää yhdeksi täydelliseksi hengelliseksi ateriaksi, joka kokonaisuudessaan on tarpeellinen hengelliselle terveydellemme ja kasvullemme. Monien täytyy tehdä muutoksia viikoittaiseen aikatauluunsa voidakseen olla läsnä koko konventin ajan. Tämä saattaa merkitä, että sinun on pyydettävä vapaata ansiotyöstäsi tai pidettävä lomaa."

Kirjallisuus kehottaa ponnistelemaan, jotta pystyisi olemaan läsnä koko konventin ajan. Monille huonokuntoisille helteisen juhannusviikonlopun istuminen Messukeskuksessa kauluspaita, kravatti ja puku päällä saattaa vaatia melkoisia ponnisteluja. Naiset sentään saavat olla hame päällä, kunhan asu on tarpeeksi peittävä.
Mutta miksipä ei uhrautuisi, kun osallistuja palkitaan "varmalla siunauksella".

Jumala palkitsee ne, jotka ovat joka päivä mukana konventeissa. Hengellinen terveys saattaa vaarantua, jos ei ole koko aikaa läsnä: "Oletko suunnitellut olevasi läsnä kaikki neljä päivää? Torstaina kello 13.30 alkavasta ensimmäisestä ohjelmajaksosta lähtien aina sunnuntai-iltapäivällä pidettävään loppurukoukseen asti meille esitetään tärkeää tietoa, joka on välttämätöntä hengelliselle terveydellemme. Älä jää pois yhdestäkään ohjelmajaksosta, vaikka tämä saattaakin vaatia sinulta joitakin henkilökohtaisia uhrauksia. Jos ponnistelet vilpittömästi ollaksesi läsnä ja teet sen hyväksi kaikki tarpeelliset järjestelyt, niin Jehova siunaa sinua varmasti."

Luonnollisesti kokouksista tai konventeista ei saa sanoa mitään kielteistä. Todistajien omista julkaisuista löytyy vain ylistystä. Kritiikkiä kuulee yleensä vain yhteisön jättäneiden suusta, kun vihdoin saa puhua julki aidot, aiemmin piilotetut tunteensa.

En ole minkään muun uskonnollisen yhteisön julkaisuista löytänyt ohjeistusta aikuisten ihmisten nukkumaanmenoajoille. Konventtiohjeista löytyy jopa sellaisetkin.

"Piirikonventissa läsnä oleminen suo meille erinomaisen tilaisuuden nauttia miellyttävästä seurasta. Mutta myöhään yöhön jatkuvat vierailut ystäviemme luona voivat vaikeuttaa pääsyämme ajoissa konventtiin seuraavana päivänä. Paljon huolta ja harmia voi aiheutua siitä, että pääsemme aamulla liikkeelle myöhään ja joudumme pitämään kovaa kiirettä. Jottei näin kävisi, on hyvä määrätä järkevä nukkumaanmenoaika. Kun aikataulusta pidetään tiukasti kiinni, niin kaikki ehtivät todennäköisemmin nukkua riittävästi ja ovat valmiita nousemaan ajoissa seuraavana päivänä.” 

Nukkumaanmeno-ohjeiden ohella löytyy myös muita käytösohjeita.

Lievästi hämmentää, että konventtiväkeä täytyy opettaa myös siinä, miten hotelleissa tulee käyttäytyä.
Eikö todistaja kohtele kaikkia ihmisiä arvokkaasti ja kunnioittavasti, jos häntä ei neuvota tekemään niin?


"Jos majoitumme hotellissa, on hyvä muistaa kohdella sen henkilökuntaa arvokkaasti ja kunnioittavasti. Jos olemme liian vaativia tai jätämme huoneen siivottomaan kuntoon, saattaa hotellin johdolle jäädä Jehovan todistajista huono kuva - - .

Lisää tietoa jehovantodistajuudesta ulkopuolisen ja entisten todistajien silmin katsottuna voi lukea edellä mainitusta kirjastani Vartiotornin varjossa, joita löytynee lähimmästä kirjastostasi.
(Helsingin alue - linkki Helmet-kirjasto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti