maanantai 19. elokuuta 2019

Vartiotorniseura syöksykierteessä?

Olen seurannut Jehovan todistajien yhteisöä aktiivisesti eri medioiden kautta noin parikymmentä vuotta. Kuluneena aikana on nähtävissä suuria muutoksia.  Jäsenmäärä on Suomessa ja monessa muussakin maassa selkeässä laskusuunnassa. Lapsia ja nuoria on yhä vähemmän, vastaavasti ikäihmisten ja lapsettomien aikuisten määrä lisääntyy. Painettujen julkaisujen määrä on kutistettu minimiin. Kenttätyötä on helpotettu ja toimintaa siirretty nettiin. Omaisuutta realisoidaan rankalla kädellä. Valtakunnansaleja ja konventtihalleja on myynnissä ympäri maailman.

Todistajien yhteisöä on alettu myös kritisoida avoimesti useasta eri aiheesta ja syystäkin. Yleisimmin keskusteluun on nostettu karttaminen, henkilötietojen väärinkäyttö monin eri tavoin sekä rikosasioiden käsittely (raiskaukset sekä pedofilia). Niitä on puitu yhteisön sisällä, mikä tarkoittaa sitä, ettei rikosepäilyjä tai edes seurakunnan vanhimmistolle tunnustaneita rikoksiin syyllistyneitä jäseniä ilmoiteta viranomaisille.

Kummalliseksi salailutoiminnan tekee se, että Vartiotorniseura on tuominnut vastaavan käytöksen vuosikymmenten ajan silloin kun kyseessä on ollut joku toinen uskonnollinen yhteisö.

Vartiotorni (todistajien pääjulkaisu) toteaa: "Sadat lapset, joita Yhdysvaltain katoliset papit ovat menneiden viiden vuoden aikana ahdistelleet, ovat kärsineet vakavia tunneperäisiä vaurioita, sanovat vanhemmat, psykologit, poliisit ja asianajajat, joita tapaukset ovat koskettaneet. Sukupuolinen moraalittomuus on mustannut monien Suuren Babylonin pappien maineen.
(Vartiotorni 1988 15/12)                                                                     *Suuri Babylon = kaikki muut kristilliset uskonnot

Sama Vartiotorni kysyy artikkelin lopussa yhdeksäntenä kysymyksenä seuraavasti: "9. Mistä moraalittomista tavoista Suuren Babylonin papit ovat tulleet surullisen kuuluisiksi?"

Tänään, kolmekymmentä vuotta tuon edellä mainitun artikkelin jälkeen voidaan hyvällä syyllä kysyä. Mistä Vartiotorniseura on tulossa surullisen kuuluisaksi?
Valitettavasti vastaus kysymykseen on pedofilia.
Todistajien valtakunnansali maallisten mullistusten keskellä.
Viimeisten vuosien aikana julkisuuteen on tullut useita oikeusjuttuja ja selvityksiä. Laajin niistä lienee Australian tutkintakomissio joka löysi yli tuhat hyväksikäyttötapausta, joita ei ollut ilmoitettu viranomaisille.

Vuonna 2018 Vartiotorniseuralle määrättiin useita korvauksia. Näistä esimerkkinä Montanassa Yhdysvalloissa peräti 35 miljoonaa dollaria: Yle: "Jehovan todistajien järjestön on maksettava 35 miljoonaa dollaria eli lähes 30 miljoonaa euroa naiselle, johon kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö peiteltiin yhteisössä. Naisen mukaan seurakunta peitteli tapahtuneen, koska tekijänä oli seurakunnan jäsen."

Kuluvana vuonna viranomaiset ovat alkaneet tutkia todistajien toimintatapoja muun muassa Hollannissa, Belgiassa ja Iso-Britanniassa.
Tuorein juttu on elokuulta 2019. Katseet ovat nyt kääntyneet Jehovan todistajien hallintoelimeen, jota vastaan on nostettu oikeusjuttuja New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Oikeusjuttuja on varmasti tulossa lisää. New Yorkin osavaltiossa on vuoden aikaikkuna jonka puitteissa on mahdollista käsitellä myös vanhoja hyväksikäyttötapauksia. Kyseistä lakia on kritisoitu. Yle: "Isot instituutiot kuten katolinen kirkko vastustivat lakialoitetta vedoten 'katastrofisiin taloudellisiin vahinkoihin'."

Miten käy Vartiotorniseuralle? Sen kannalta on todellakin katastrofaalista jos oikeusistuimet eri puolella maailmaa toteavat järjestön syyllistyneen systemaattisesti pedofiilien suojeluun. Kun katolisessa kirkossa on piiloteltu pappien tekoja, todistajien järjestössä salailu on kohdistunut esimerkiksi seurakuntien vanhimmistojen jäseniin.

Lukumääräisesti todistajien yhteisössä on huomattavasti enemmän vanhimpia kuin katolisessa kirkossa pappeja. Australian tutkintakomission luvuista voi päätellä, että pedofiiliongelma todistajien parissa saattaa olla suhteessa jopa huomattavasti mittavampi kuin katolisen kirkon ongelma.

Kestääkö todistajien järjestö mahdollisen tulevan katastrofin? Riittävätkö sillä rahat? Joutuuko hallintoelin vastuuseen opetuksistaan? Jatkuuko omaisuuden realisointi yhä kiihtyvällä nopeudella? Kuinka pitkään järjestö vaikenee ongelmista? Milloin kaikki jäsenet tajuavat, mihin lahjoitusvarat todellisuudessa menevät?

Hämmennystä herättää nimittäin myös se, että tavallinen rivijulistaja ei tiedä pedofiiliongelmasta mitään, ei ainakaan sen laajuutta. Luottamus järjestöön ja sen moraaliseen hyvyyteen on ehdoton. Pahuus on aina "ulkopuolella".
Mutta onko se totuus? Kun pahuutta on todistetusti myös yhteisön sisällä, miksi järjestö kieltäytyy yhä yhteistyöstä viranomaisten kanssa?

Niinkö Jeesus tekisi?

1 kommentti:

  1. On totta, että jehovan todistajat eivät itse tiedosta pedofiliaongelmaa; koska sellaista ei näy, sitä ei ole. Vartiotorni-seura on tehnyt paljon pahoja virheitä, joista suuri osa on juuri näitä ongelmien lakaisua maton alle ja jäsenille kerrotaan kaiken olevan maailman ihmisten panettelua ja varma merkki lopun ajan lähestymisestä.

    VastaaPoista