maanantai 21. marraskuuta 2022

Neljä kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokasta 2022

Kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat vuodelle 2022 on valittu. Tänä vuonna ajattelin testata kaunokirjallisuuden ehdokkaita lukemalla niitä niin pitkälle kuin intoa riittää. Mututuntumalla ne ovat usein niin erikoisia / taiteellisia, etteivät ne käy juurikaan yksiin oman kirjallisuusmakuni kanssa. Katsotaan, miten käy.

Huomioithan, että alla oleva teksti sisältää mainoslinkkejä. Ne on merkitty *-merkillä.


Valitsin testiin ehdokkaat, jotka löytyivät BookBeatista. Aloitin Marja Kyllösen Vainajaisista. (Bookbeatin arvostelussa keskiarvo 3.2). Kyllösen kirjan kieltä oli kuvailtu omintakeiseksi ja jäljittelemättömäksi, joten osasin odottaa, ettei lukukokemus olisi aivan tavanomainen.

Jaksoin lukea Vainajaisia viitisen sivua. Parin ensimmäisen sivun aikana vastaan tuli muun muassa seuraavia verbejä: nutista, tursottaa, teiskata, letkauttaa, lieskata, kimpuroida, lengotella, lontostaa, tillistellä, nyytittää, kiikkerehtiä, nalkottaa, lankata, töytyyttää ... Kielelliset kiemurat tuntuvat tälle päivälle sen verran raskailta, että siirryn saman tien kokeilemaan seuraavaa ehdokasta.

Seuraavat kaksi kirjaa olivat BookBeatissa samoilla pisteillä. Avasin ensin Sami Tissarin Krysan (keskiarvo 4). Kertojan äänenä on mies, ja ainakin alussa tarina kulkee takaumasta toiseen. Tunnustan, etten ole takaumien ystävä. Luin Tissaria jonkin verran pitemmälle kuin Kyllösen kirjaa. Jos maailmantilanne olisi toinen, olisin saattanut jatkaa vielä pitemmälle. Neuvostoliitto kirjan tapahtumapaikkana ja venäjänkieliset nimet alkoivat kuitenkin ahdistaa. Katsoin viisaammaksi vaihtaa seuraavaan kirjaan.

Olli Jalosen kirjan Stalker-vuodet (keskiarvo 4) aihe ja miesnäkökulma eivät olisi saaneet minua tarttumaan kirjaan, jos se ei olisi Finlandia-ehdokkaana. Teksti vaikutti sujuvalta ja kohtalaisen vetävältä. Mutta pysähdys tuli viiden prosentin kohdalla Jalosen kuvaillessa tilannetta, jossa päähenkilö kohtaa Jehovan todistajia rautatieasemalla.

"- - kummallisia otsikoita Jumalan polttavasta tulesta, pelastavista taivaaseen kuljettavista pilvistä" - - "Kun MAAILMANLOPPU tulee, oletko SINÄ valmiina SIIHEN?" - - "hymähtelin lyhyitten artikkelien lapsellisuuksille ja opetuksille, joissa kaikissa kuljettiin kohti taivasten valtakuntaa."

Ei, ei. Aihetta vähemmän tuntevalle luku olisi mennyt varmasti helposti läpi. Vuosia todistajien oppia kolunneena jäin kaipaamaan tähän lukuun faktantarkistusta. Jehovan todistajat eivät opeta taivaaseen kuljettavista pilvistä. He uskovat maanpäälliseen paratiisiin. Todistajat eivät puhu maailmanlopusta vaan tämän aikakauden lopusta (vanhempi termi tämän asiainjärjestelmän päättyminen). He eivät "kulje kohti taivasten valtakuntaa". Heidän opissaan vain 144 000 valittua menevät taivaaseen.

Viimeiseksi siirryin Iida Rauman kirjaan Hävitys (arvostelujen keskiarvo 4,2). Päähenkilön nimeäminen pelkällä kirjaimella A häiritsi omaa lukukokemusta, mutta on tehokeinona varmasti muutoin ok. "A kuuli, A sanoi, A kiiruhti, A istahti, A säpsähti". Lukeminen vaati keskittymistä myös pitkien ja polveilevien virkerakenteiden vuoksi.

"Sade oli tihentynyt, maisema oli samea, ja kun A oikaisi pimeän joutomaan poikki Turku-Helsinki-junanradan meluvallin suuntaiselle Joukahaisenkadulle, hän iski jalkateränsä johonkin kovaan, kipu kiiri varpaista sääreen, käsi tavoitteli turhaan tukea, hän kaatui rähmälleen asfalttiin." ... 

Testin tulos: Kaksi kirjoista jäi lukulistalleni toistaiseksi. Rauman kirjaa luin 9 %. Jalosen kirjassa pääsin kohtaan 18 %. Aika näyttää, jatkanko pitemmälle. Kumpikaan kirja ei herättänyt sellaista intoa, että olisi singahtanut marraskuun synkeässä pimeydessä lukulistani kärkeen.

Valitettavasti Heikki Kännön ja Eeva Turusen kirjoja ei löydy BookBeatista. Niihin pitänee tutustua jossain vaiheessa kirjaston kautta, kun pahimmat varausruuhkat hellittävät.

 


*Kokeile BookBeatia ilmaiseksi klikkaamalla tästä. Linkin kautta pääset kokeilemaan BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. ”Huomaa että linkin etu koskee vain uusia BookBeat-käyttäjiä”


Oletko sinä lukenut tämän vuoden kaunokirjallisuuden ehdokkaita? Tempasiko joku täysillä mukaansa? Ketä veikkaat voittajaksi?      :-)

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti