tiistai 25. lokakuuta 2022

Ahdas arki - Asuuko naapurissasi hamstraaja?

 Huoneisto oli vaarallinen asujalle itselleen ja koko kerrostalolle. Suurimpia ongelmia olivat tavarakasojen ja pölyisten sähkölaitteiden muodostamat palovaara ja palokuorma. Tilassa oli paljon paperitavaraa. Hallitsemattomasti kaatuvat tavararöykkiöt voisivat haudata asujan alleen.” -

 

Suomestakin löytyy ”himohamstraajia”, joiden kodit ovat tavarakaaoksen vallassa. Ahdas arki -kirjaan on haastateltu lukuisia ihmisiä, jotka joko elivät itse ahdasta arkea tai joiden lähipiirissä oli hoardaaja. Omaiset kärsivät tavarakaaoksesta usein huomattavasti enemmän kuin hamstraaja itse. Keräilypakkoa sairastava ei kykene hahmottamaan tilannettaan. Tai jos hän tiedostaakin ongelman olemassaolon, hän ei näe sitä niin pahana kuin ulkopuolinen. 

”Oma koirani ei miellä vanhempieni asuntoa sisätilaksi, vaan on pissannut siellä, vaikka se ei sitä missään muualla sisällä tee. Ruokalautasia ja homehtuneita tähteitä alkoi vähitellen löytyä yhä laajemmalta alueelta. Asunto haisee kerrostalon rappukäytävään saakka. Vanhemmat eivät huomaa sitä itse.”
Hamstraajasta koti tuntuu lähes normaalilta, vaikka tavarakasojen alle peittyneessä sängyssä ei voi nukkua eikä täydessä pesuhuoneessa peseytyä, rojun valtaamaa ruokapöytää ei ole voinut käyttää vuosikausiin. Ainoa toimiva ruuanlaittoväline saattaa olla mikroaaltouuni, eikä sekään välttämättä mahdu enää keittiöön.

Moni kamppailee ahtaan arjen kaaoksessa. Oma tai läheisen hamstrausongelma voi herättää huolta, häpeää, turhautumista, epätoivoa ja jopa vihaa. On tärkeä ymmärtää, että useimmiten kyseessä on todellinen mielenterveyden häiriö, keräilypakko. Oudolta vaikuttava käytös ei olekaan laiskuutta tai välinpitämättömyyttä.

Keräilypakko ei ole yksiselitteinen asia. Yleensä tilanne etenee ja pahenee ajan myötä. Hamstraajasta riippuen ongelman laajuus vaihtelee. Haastavimmissa tapauksissa kaaos näyttäytyy rajuna jo eteisessä. Jos hamstraaja asuu pientalossa koko piha voi olla täynnä rojua tai vanhoja autoja. Lievemmissä tapauksissa satunnainen kyläilijä ei havaitse mitään poikkeavaa varsinkaan, jos ei näe komeroihin tai ovella suljettuihin makuuhuoneisiin.

”Esineitä katoaa koko ajan. Joskus palkkasin vanhempien asuntoon ammattisiivoojan ja tämä oli lajitellut tavarat aiheittain. Halpoja lukulaseja löytyi yhdestä huoneesta 22 kappaletta.”

Toivon että uusin tietokirjani lisää ymmärrystä siitä, mistä hamstraushäiriössä on kyse ja miten laajasti se vaikuttaa yksilön toimintaan. Samalla se auttaa tunnistamaan ilmiön ja rohkaisee apua tarvitsevia etsimään toimivia ratkaisuja tilanteen selättämiseksi.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti