"Minun kalenterini on Jumalaa varten, eikä siihen kuulu punaisella merkittyjä päiviä. Ei ole pääsiäistä, itsenäisyyspäivää, äitienpäivää eikä uuttavuotta. Hiljalleen aloin hahmottaa, että tiistai ja torstai ovat kokousiltoja, kun taas sunnuntai on kokousaamu. Lauantai on kenttäpäivä, ja maanantaisin tutkin ruskeakantista kirjaa Leenan kanssa. Huhtikuussa on muistonvietto ja kesäkuussa piirikonventti.
Vaikka kalenterini numerot ovat kaikki mustia, ymmärrän, että tänään on pakko olla jouluaatto."
Huomioithan, että seuraava teksti sisältää mainoslinkkejä. Ne on merkitty *-merkillä.
Camilla Nissinen kuvaa esikoisromaanissaan kipeän koskettavasti todistajataustaisen Siljan elämää. Kirjassa liikutaan useammalla tasolla, mutta lukujen symbolit auttavat hahmottamisessa.Kirjan tarina on minulle uusi ja kuitenkin eräällä tavalla tuttu. Vaikka Silja on keksitty hahmo, juonen kulku on vahvaa ja todentuntuista. Voin vain kuvitella, millaisia tunteita kirja herättää niissä, jotka ovat itse olleet mukana Jehovan todistajien yhteisössä ja päätyneet irtautumaan siitä.
Juonenkulku osoittaa kuinka helppoa uskonnollisissa piireissä on olettaa asioita, muodostaa vahva mielipide jopa ilman näyttöä ja todisteita. Ja toisaalta, kuinka vaikeaa on saada perusteluja epäselviin kysymyksiin, jotka puskevat yhä uudelleen esille todistajuuden oudoista oppirakenteista.
Kirja peilaa todistajuuden arkea. Se kuvailee perheen ja seurakuntayhteisön hengellistä valtaa ja vallankäyttöä jäseniään kohtaan. Epävarma nuori Silja yrittää elää kahden maailman rajalla. Kykenemättä käsittelemään tunteitaan, hän alkaa oirehtia kehollaan eikä pysty selviämään ongelmistaan enää omin voimin.
Olen lukenut ja kuullut monien Jehovan todistajien aitoja kokemuksia lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta, koonnut niitä ja työstänyt tietokirjaksi. Joskus olen pohtinut, millaisen tavallista perhe-elämää käsittelevän romaanin todistajuudesta saisi aikaan. Nuoruuden epävarmuudesta, kaikesta ahdistuksesta, pelosta, epäilystä ja syyllisyydestä. Puhumattakaan syyllistämisestä ja syyttömyydestä, klassisesta tilanteesta jossa uhrista tulee väärintekijä vain oman sukupuolensa, naiseutensa vuoksi.
Tässä se on, karuna ja koskettavana. Camilla Nissinen upottaa lukijan syvälle nuoren Siljan tunneskaalaan ja ajatusten virtaan. Raskas lukukokemus mutta hyvä sellainen, viiden tähden kirja.
Poimin pienen listan kirjan arvoinneista Bookbeatista:
"Erittäin mielenkiintoinen, pysäyttävä, koskettava, uskottava, ajatuksia herättävä, upea, puhutteleva, lämminhenkinen, otteessaan pitävä, hieno, kiehtova kuvaus, loistavaa tekstiä, henkeäsalpaava, todentuntuinen, rohkea tarina, kaunis teos, asiallinen, koukuttava, mahtavan vangitseva, avartava, äärimmäisen onnistunut, herättelevä, herkistävä ...
... surullinen, suututtava, riipaiseva ja sydämen särkevä."
Edellä olevan linkin kautta pääset kokeilemaan BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. ”Huomaa että linkin etu koskee vain uusia BookBeat-käyttäjiä”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti