tiistai 25. lokakuuta 2022

Vuosi 2021 oli hyvä lukuvuosi. Luin 140 kirjaa. Vastapainoksi lukemiselle en hiihtänyt enkä pyöräillyt metriäkään. Toisaalta kävelin kilometrikaupalla kävelymatolla lukiessani, varsinkin sadesäällä, kesän helteissä, purevilla pakkasilla tai ihan vain huvikseni, kun sisällä kävely koukuttavan kirjan seurassa tuntui mukavammalta ajatukselta kuin ulos meneminen.

Poimin tähän postaukseen neljä hyvää tietokirjaa, joita voin suositella lämpimästi muillekin.

Huomioithan, että seuraava teksti sisältää mainoslinkkejä. Ne on merkitty *-merkillä.


Aivovoimaa

Vuoden tietokirjojen ykköseksi nostan teoksen Aivovoimaa - Näin vahvistat aivojasi liikunnalla. Kirjassa ylilääkäri ja psykiatri Anders Hansen kertoo liikunnan hyvistä vaikutuksista muistiin, luovuuteen, terveyteen ja stressinsietokykyyn. Monikaan ei tule ajatelleeksi, mihin kaikkeen liikunta vaikuttaa. Juurikin tämä kirja tsemppasi minua kävelemään kuukausi kuukaudelta enemmän. Hyvä minä, ja vahva suositus kirjalle, joka innosti liikkumaan. Jos et saa itseäsi liikkeelle, niin tämä voi motivoida. Viisi tähteä tälle.  *****

 

Poiminta kustantajan esittelytekstistä:

"Jos haluat lisätä stressinsietokykyäsi, vahvistaa terveyttäsi sekä parantaa muistiasi, luovuuttasi ja älyäsi, ala liikkua! Moderni aivotutkimus osoittaa, että säännöllinen liikunta lisää aivovoimaa enemmän kuin sudoku, ristisanat ja terveysvalmisteet yhteensä."



Mykkä huuto

Toisena kirjana listalleni pääsi Martin Pistoriuksen Mykkä huuto. Kirja on tositarina nuoren pojan kahdestatoista pitkästä vuodesta oman kehonsa vankina. Pistorius kuvaa omia kokemuksiaan hyvin elävästi: pitkiä vuosia, jolloin hän ei kyennyt kommunikoimaan, hoitajien julmuutta ja väkivaltaa. Toisaalta kirjan loppupuoli on valoisa kertomus toipumisesta, sitkeydestä, rakkaudesta ja siitä, kuinka elämä loppujen lopuksi voittaa. Jos elämäkerrat ja varsinkin onnelliset loput kiinnostavat, suosittelen tätä.  Myös tämä sai minulta viisi tähteä. *****

Kirja: Mykkä huuto (Martin Pistorius)

Poiminta kustantajan esittelytekstistä:

"Oletko nähnyt elokuvia, joissa joku herää aaveena, mutta ei itse tiedä olevansa kuollut? Sellaiselta minusta tuntui, kun huomasin ihmisten katsovan suoraan lävitseni. Yritinpä miten kovasti tahansa anoa ja huutaa, en saanut heitä huomaamaan minua.”
Vuonna 1988 kaksitoistavuotias Martin Pistorius palasi koulusta valittaen kipeää kurkkuaan. Hän ei koskaan palannut takaisin kouluun. Mystiset oireet valtasivat Martinin kehon. Kahdeksantoista kuukauden kuluessa sairaus vei häneltä sekä puhe- että liikuntakyvyn täysin.


Nalan maailma

Kolmas nostoni on Dean Nicholsonin Nalan maailma. Kirja kertoo tositarinan miehen ja kissan ystävyydestä. Vuonna 2018 Nicholson lähti pyöräilemään maailman ympäri. Matkallaan hän tapasi kodittoman, nälkäisen kissanpennun ja siitä alkoi heidän yhteinen matkansa. Kaksikko vaeltaa Euroopassa ja Aasiassa, kerää varoja hyväntekeväisyyteen ja pelastaa muita löytöeläimiä. Jos pidät kissoista / eläimistä ja tykkäät lukea matkakertomuksia, saattaisit pitää myös tästä kirjasta. Vahva suositus, viisi tähteä. *****

"Hurmaava tositarina skotlantilaisen miehenkörilään ja hylätyn kissan elämänmuuttavasta ystävyydestä."



Onko Joh 3:16 evankeliumi?

Viimeiseksi mutta ei vähäisimmäksi vuoden 2021 luetuista tietokirjoista nostan tälle listalle edesmenneen David Pawsonin teoksen Onko Joh.3:16 evankeliumi? Olin lukenut kirjan jo pari kertaa aikaisemminkin, mutta se kestää useammankin lukukerran.

Pawson ravistelee kirjassaan monille tuttua raamatunkohtaa, Johanneksen evankeliumin kolmannen luvun jaetta 16. Kirja saattaa mullistaa luutuneita käsityksiä. Ainakin se on muuttanut omaa ajatusmaailmaani.

Luettuani kirjan, olen vakuuttunut siitä, että niin sanottu pienoisevankeliumi tulisi tulkita melkoisesti eri tavalla kuin mitä luterilaisen kirkon piirissä opetetaan. Teoksessa pureudutaan alkukieleen ja eri verbimuotoihin. Kyseisen jakeen jokainen sana selitetään ymmärrettävästi ja varsin kattavasti. Pawsonin mukaan Johanneksen evankeliumi on tarkoitettu jo uskossa oleville ihmisille, ei evankeliointiin. Miksi näin, sekin selviää kirjasta.

Jos aihe kiinnostaa, kirjaa voi etsiä kristillisistä kirjakaupoista ja divareista. Kirjastoista sitä tuskin löytyy, ei myöskään lukuaikapalveluista. Tälle kirjalle annan viiden tähden lisäksi plussan tärkeästä aiheesta. *****

Pawson on tehnyt kirjan aiheesta myös lyhyen videon (jossa on suomenkielinen tekstitys). Video löytyy klikkaamalla tästä.

ONKO JOHANNES 3:16 EVANKELIUMI - DAVID PAWSON - Kristillinen Kirja - ja Musiikkikustannus - KKJMK OY

 

Lue tai kuuntele kirjat Aivovoimaa, Nalan maailma, Mykkä huuto *Bookbeatin kautta 

Edellä olevan linkin kautta pääset kokeilemaan BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. ”Huomaa että linkin etu koskee vain uusia BookBeat-käyttäjiä”

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti